Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebekler ne zaman yürür sorusu, her annenin bebeği doğduktan sonra yanıt aramaya başladığı konulardan biridir. Sağlıklı beslenen ve ihtiyaçları karşılanan bebekler, anne karnında olduğu gibi, dünyaya geldikleri ilk günden itibaren gelişip büyümeye devam ederler. Bu süreç ergenliğin sonuna kadar devam eder. Zaman içerisinde organları ve vücut fonksiyonları daha işlevsel hâle gelir. Bilişsel ve nörolojik fonksiyonlarının da sağlıklı gelişmesiyle zamanla emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi eylemleri de gerçekleştirmeye başlar.

 

 

Bebeklerde yürüme, büyüme ve gelişme sürecinin önemli bir basamağıdır. Duyu ve motor becerileri gelişen bebekler, kol ve bacak kaslarının da gelişip güçlenmesiyle hareketlenmeye başlar. Bebeklerde yürüme belirtileri olarak adlandırabileceğimiz ilk süreçte, bebekler öncelikle çevrelerindeki eşyalara uzanmaya başlar. Ardından, her bebekte olmasa da çoğunda emekleme süreci gözlemlenir. Zaman içerisinde bacak kaslarının iyice gelişmesiyle ayakta durmaya başlarlar. Yeni yeni ayakta durmaya başlayan bebekler, bu dönemde ayak konforlarını sağlayarak dengelerini korumalarına yardımcı olacak kaymaz tabanlı bebek patiği ürünlerine de ihtiyaç duyarlar.

 

Bebekler ne zaman yürür sorusuna cevap vermeden önce, ilk evrelerin hangi aylara denk geldiğini inceleyelim. Bebekler ilk olarak yaklaşık 6 aylık olduklarında desteksiz oturabilmeye başlarlar. 6 ila 12 aylık dönemlerde ise bebeklerin emeklediği gözlemlenir. 9 ila 12. aylara geldiklerinde ayağa kalkmak için gayret gösteren bebekler, bu dönemde destek alarak ayakta da durabilirler. Bu aylarda çevrelerindeki eşyalara olan ilgileri ve oyuncaklarını uzanıp alma davranışları da devam eder. Bebekler ne zaman yürür sorusuna tam bir cevap olarak bu dönemin 12. aydan itibaren başladığını söyleyebiliriz. Yürümeye başladıkları ilk günlerde düşmekten korkup çömelme, emeklemeye dönme gibi davranışlar sergileyebilirler. Bebekler ne zaman düşmeden yürür sorusuna yanıt olarak, bu dönemin 18. aydan itibaren başladığını söyleyebiliriz.

 

Bebekler en geç ne zaman yürür sorusu için, bu sınırın 18. ay olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bebeğiniz bu aydan itibaren yürümeye başlamadıysa doktoruna danışmanızı tavsiye ederiz. Erkek bebekler ne zaman yürür sorusunun yanıtı ise kız bebeklerle aynıdır. Tüm bebeklerde gelişim evreleri benzerlik gösterir. Peki bebekler en erken ne zaman yürür? Bazı bebeklerde ayakta durma ve yürüme evreleri daha erken dönemlerde gerçekleşir. Genellikle 12 ila 18. aylar arasında yürümeye başlasalar da, bazı bebekler 12. aydan önce de yürüyebilir. Bebeklerde yürümeyi ise basamak çıkma, kendi başına hareket etme, zıplama, dans etme ve tırmanma gibi davranışlar izler. İlk adımlarını atan bebeklere, ev içinde ve dışarıda kullanılabilecek bebek pandufu gibi uygun bir ilk adım ayakkabısı alınmalıdır.

Emeklemeyen Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebekler ne zaman emekler ve yürür sorusuna yukarıda bu dönemin 6 ila 18. aylar arasındaki zaman diliminde gerçekleştiği yanıtını vermiştik. Bebekler genellikle 6. aydan 12. aya kadar emekleyebilirler. Bazı bebeklerde bu süreç daha erken biter ve yürüme örneğin 11 gibi daha erken bir ayda başlar. Emeklemeyen bebekler ne zaman yürür sorusuna ise, bu dönemin 11-12. aylara denk geldiği yanıtını verebiliriz. Emekleme, bebeklerde doğal olarak gelişen bir süreçtir. Çoğu bebek bu evreyi geçirse de, eğer bebeğiniz 8 ila 10. aylara gelip hâlâ yürümeye başlamadıysa endişelenmenize gerek yoktur. Bebeğiniz hiç emeklemeden direkt ayakta durmaya ve yürümeye başlayabilir. Kısaca bebeklerde yürüme yaşının 1 yaş olduğunu söyleyebiliriz.

Bebekler Yürümeye Başladığında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeklerde yürüme döneminin başlamasıyla ebeveynlerin bebeklerine daha fazla dikkat göstermeleri gerekir. Bu dönemde çevrelerindeki her şeye ilgi ve merak duyan bebekler, yaralanma gibi risklere açıktır. Bebekler ne zaman yürür sorusuna yanıt verdikten sonra, yürüme döneminde ebeveynlerin uygulaması gereken davranışları inceleyelim. Bu davranışlar, bebeğin yürüme becerisinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

 

  • Bebeğinizle birlikte onun motor becerilerini geliştirecek oyunlar oynayın. Böylece ebeveynlerinden güç ve destek alan bebekler, hareket etmeye ve yürümeye daha istekli olurlar. Bu dönemde bebeğinizi yürümeye teşvik edebilecek desenli patik modellerini de kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizi hareket etmeye teşvik edin. Bunun için onu çeşitli komutlarla oyuncaklara uzanmaya yöneltebilirsiniz. Ayrıca karşısında kollarınızı açarak size doğru gelmesi için onu cesaretlendirebilirsiniz.
  • Yürüme çağındaki bebekler daha hareketli bir yapıya bürünürler. Bu nedenle çevrelerinde takılıp düşmelerine ya da düştükleri zaman yaralanmalarına sebep olacak sivri ve köşeli nesneler bulundurulmamalısınız. Bunun için sivri uçlu köşelere yumuşak yapılı kenarlıklar takabilirsiniz.
  • Bebeğin ulaşmaması gereken nesnelerin bulunduğu dolap gibi yerleri kilitli tutmanız da fayda sağlar. Mutfak gibi yerlerde bulunan keskin araç gereçler, bebeklerin uzanamayacakları konumda saklanmalıdır.

 

Anne ve babanın bebeğine yürüme döneminde gösterdiği ilgi ve hassasiyet, bebekleri yürümeye teşvik edecektir. Tutunarak yürüyen bebek ne zaman yürür sorusuna yanıt olarak, bu dönemin yaklaşık 18. aydan itibaren başladığını söyleyebiliriz. Yürümekten yorulup huzurla bir uykuya dalan bebeklerinizi organik pamuklu yumuşacık bebek battaniyelerine sararak uyutabilirsiniz.

Bebeklerde Yürüme Bozukluğu Nasıl anlaşılır?

Bebekler ne zaman yürür sorusundan sonra, bebeklerde yürüme bozuklukları nelerdir ve nasıl anlaşılır sorularına yanıt aranır. Bebeklerde yürüme döneminde çeşitli sorunlar görülebilir. Bazı sorunlar kendiliğinden düzelebilse de bazılarında tıbbi desteğe ihtiyaç duyulabilir. Eğer bebeğinizde aşağıdaki davranışları gözlemliyorsanız, bir çocuk hekimine danışmanızı tavsiye ederiz.

 

  • Bebeğin desteksiz oturamaması 
  • Bebeğin belirli bir yönde yuvarlanamaması
  • Destekle ayağa kaldırıldığında bir ayağına baskı uygulayamaması
  • Bebeğin konuşma ve ses çıkarma davranışlarında gecikme olması
  • Bebeğin çevresine, oyuncaklara ve ebeveynleriyle oynadığı oyunlara olan ilgisinin azalması
  • Bebeğin hareketleriyle ebeveynlerinin dikkatini çekmeye çalışmaması, mutlaka bir çocuk doktoruna danışılması gereken sorunlardır.

 

Bu şikayetler, bebeklerin bilişsel, nörolojik veya psikolojik gelişiminde bir problem olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle bu belirtilerin görüldüğü bebekler mutlaka çocuk hekimi tarafından muayene edilmelidir.

DİĞER BLOG YAZILARI

Yorum yap

Yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerekir.