Bebek Kundağı Nedir? Nasıl Kullanılır?

  Bebek kundak, bebeklerin sakinleşmesi ve rahatlaması adına uzun zamanlardır kullanılan yöntemler arasında yer alır. Etkisi kanıtlanmış olan bu yöntem Antik dönemlerde dahi kullanılırdı. Bebeklerin bez ya da kumaş şeridi gibi farklı ürünlerle kundaklandığı bilgisi kutsal kitaplarda da yer alır. Günümüzde de bebek kundaklama işlemi oldukça popülerdir.

   Bebeklerin kundaklanması ebeveynlerin yanında uzmanlar tarafından da faydalı bulunur. Fakat bebeğin kundaklanması sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi durumlarda bebeklerin sakinleştirilmesi ve rahatlaması amacıyla gerçekleştirilen kundak doğru bir şekilde yapılmazsa çeşitli risklerin yaşanmasına neden olabilir. Markamızda birbirinden şık, kullanışlı ve bebek sağlığına uygun kundakları bulabilirsiniz.

Kundak Nasıl Kullanılır?

   Bebek kundak battaniye bebeklerin doğumdan sonraki birkaç ay süreyle kendilerini güvende hissetmeleri, gövdeleri ve kemiklerinin düzgün gelişmesi, üşümemeleri amacıyla kullanılan geniş bez parçalarıdır. Bebek kundaklama için kundak bezleri ve örtüleri ile çeşitli yöntemlerle bebeğin sarmalanması ile gerçekleştirilir.

   Bebek bakımı ile alakalı en merak edilen konulardan biri kundaklamanın gerekli olup olmadığıdır. Kundaklama yöntemleri eski bir gelenek olması ile dikkat çeker. Bebek kundaklamanın pek çok farklı yararı bulunur. Bunlardan en önemlisi bebeklerin büyük ölçülerde rahatlamasını sağlamasıdır.

  • Bebeklerin rahatlaması ve derin uyku çekmesine fayda sağlar.
  • Nazik bir şekilde uygulandığında bebekler anne karnındaymış gibi hissederler.
  • Bebeklerin kendilerini güvende hissetmesine yardımcı olurlar.
  • Bebeklerde ağlamanın azalması ve bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur.
  • Bebeklerin kan dolaşımı ve sinir sistemleri gelişimlerine olumlu etkileri bulunur.

Bebeklerde Kundaklama İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

   Bebeklerde kundaklama işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hayati konular vardır.

  • Bebeklerde çok sıkı kundaklama yapılması nefes alma problemlerinin yaşanmasına neden olabilir.
  • Kundaklama ile ilgili en büyük risk bebeklerde kalça çıkığı sorunlarına neden olabilmesidir. Kundaklama işleminde bel bölgesinin aşağı kısmının gevşek bir şekilde sarılmasına özen gösterilmelidir.
  • Bebekler kundaklandıktan sonra vücut ısılarında artış meydana gelir. Bu sebeple kundaklandığı sürede bebeklere dikkat edilmesi önemli bir konudur.
  • Bebekler kundaklandıktan sonra hareket etmeleri kısıtlanacaktır. Bu sebeple bebeğin sırt üstü yatırılmasına özen gösterilmelidir.

Bebek Kundaklama İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

   Bebeklerin kundaklanmasında günümüzde yaygın olarak yarım kundak yöntemi tercih edilir. Bebek kundak modelleri seçilirken kaliteli ve yumuşak olanlar kullanılmalıdır. Yarım kundak yönteminde bebeklerin hareket kabiliyetleri çok fazla kısıtlanmayacaktır. Bu şekilde bebeklerde meydana gelebilecek kalça çıkıklığı risklerinin de önüne geçilir.

Bebeklerin kundaklanması için firmamız tarafından özel üretilen bebek kundak havlu kullanılabilir. Bu ürünler yumuşak oldukları için bebeklerin ciltlerinde tahriş sorunlarına neden olmaz. Bu uygulamalarda bebeğin sadece sarmalandığından ve çok fazla sıkıştırılmadığından emin olunmalıdır.

Bebeklerin Kundaklanması Kaç Aya Kadar Yapılır?

   Bebek kundak bezi bebeğin doğduğu andan itibaren kullanılabilir. Bebekler ilk doğdukları zaman ağlama, huzursuzluk, uykusuzluk durumları söz konusu olur. Bebekler için uyku düzenleri oldukça önemli konulardan biridir. Onların rahat etmesini sağlamak adına anne karnı hissi veren basit kundaklama yöntemleri dikkatli bir şekilde kullanılabilir.

Bebekler doğdukları andan itibaren kundaklanabilirler. Bebeklerin fiziksel olarak daha hareketli olacakları 3-4 aylık sürece kadar kundaklama işlemleri gerçekleştirilebilir.

Bebeklerde Kundak Bırakma Nasıl Yapılmalıdır?

   Kundağa alışan bebeklerin bundan vazgeçmesi bazen çok da kolay olmaz. Bu sebeple ebeveynlerin bebekleri aşamalı bir şekilde kundaktan ayırması gerekir. Bebeğe kundak yapılmalı mı yanında kundaktan nasıl ayrılacağı da merak edilir.

  • Bebeklerde kundağın ilk başta tek kolu açıkta olacak şekilde yapılması ile başlanabilir.
  • Bebekler buna alıştıktan sonra iki kolu da serbest kalacak şekilde ve sadece gövdesinin kundak bezi ile sarılı olacağı kundaklama stiline geçilmelidir.
  • Bebekler kollarının serbestte kalmasına alıştıklarında kundak kullanımlarının tamamen bırakılması işlemi gerçekleştirilebilir.

Kalça Dostu Kundak Nasıl Yapılmalıdır?

   Bebeğe kundak yapılmalı mı konusunda dikkatli olmak önemlidir. Geleneksel toplumlarda bütün vücudu sımsıkı saran, bacakları düz ve bitişik olan kundaklar bebeği tıpkı bir koza gibi sarar. Bu gibi durumlarda bebeklerde kalça çıkığı problemleri ile sıklıkla karşılaşılır. Özellikle son zamanlarda bütün dünyada kundaklama bebeklerin uyku düzenlerini sağlamak açısından yaygınlaşmıştır. Özellikle ilk aylarda kundakların kalçayı etkilemeyecek şekilde yapılması gerekir.

  • Bebeğin kundaklanması işleminde geniş ve yumuşak bir bez kullanmaya dikkat edilmelidir. Firmamızdaki kundak battaniyeleri oldukça kullanışlıdır. Kundağın üst kısmı vücudu sıkı bir şekilde sararken bacak kısımlarının serbest bırakılması gerekir. Kundak bezi kare olmalıdır ve üst kısmı katlanır. Bebeğin omuz kısmı kat yerine gelecek şekilde kundaklama işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • İlk önce bebeğin bir kolu düz ya da kıvrılmış şekilde kundak bezine sarılır. Bezin üç tarafı bebeğin sırt kısmına doğru sıkıştırılmalıdır.
  • Kundağın alt bölümü toplanıp bebeğin arka veya ön kısmına sabitlenir. Bacakların kıvrılmış olması ve serbest bir şekilde hareket etmesine dikkat edilmelidir.
  • Bebeğin diğer kolu düz ya da kıvrılmış olarak karşı taraftan uzatılıp diğer uç ile birleştirilir. Bezin uç kısmı bebeğin arka kısmında sabitlenmelidir.
  • Kundağın bebeğin üst kısmını sıkı bir şekilde sarması önemlidir. Üst bölümün gevşemesi halinde bebek yüzünü kapayarak nedensiz beşik ölümü riskleri meydana gelebilir. Kundaklanmış olan bebeklerin sırt üstü olacak şekilde yatırılması önemli bir konudur. Bebekler dönmeye başladıkları zaman kundaklama işleminin bırakılması gerekir. 

   Bebekler anne karnında 9 ay hareketleri kısıtlı, sıcak ve sıkışık bir ortamda güvenli bir şekilde büyürler. Dünyaya gözlerini açtıkları andan sonraki ilk üç aylık dönemde bebeklerin aradığı ve istediği temel duygulardan biri anne karnındaki bu ortam hissidir. Kundak, bebeklere ihtiyaç duydukları bu hissi onlara yeniden yaşatır. Kundak ile bebekler hem sıcak hem de güvenli bir ortamda huzurlu  hisseder. Markamızdan bebek kundakları ile ilgili hizmet alabilirsiniz.

DİĞER BLOG YAZILARI

Yorum yap

Yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerekir.